در گفتگو با محمد رضا کوثری فعال حوزه کارآفرینی و مدیر آموزشگاه فنی و حرفه ای یارا؛

بررسی جایگاه آموزشگاه های فنی و حرفه ای در توسعه اقتصاد و ایجاد اشتغال پایدار

امروزه در دنیا آموزش مهارت ها کاملاً علمی و بر مبنای نیاز جامعه صورت می گیرد و بالغ بر80 درصد مشاغل کنونی مستلزم آموزش های فنی وحرفه ای ومهارتی است. یونسکو اخیرا درگزارشی بیان کرده است که یک دلارسرمایه گذاری دربخش آموزش های فنی و حرفه ای معادل حداقل 15 دلار در آینده سود و بازدهی خواهد داشت .
اشتراک گذاری:
لینک کوتاه
تصویر بررسی جایگاه آموزشگاه های فنی و حرفه ای در توسعه اقتصاد و ایجاد اشتغال پایدار

به گزارش خبرنگاران گروه جامعه گزارش خبر، امروزه نقش آموزش در ایجاد مهارت های شغلی یک اصل پذیرفته شده و علمی است و بسیاری از کشورها در کنار آموزش اکادمیک به دانش آموزان و دانشجویان ، آموزش مهارت های فنی و حرفه ای را در دوران تحصیل و دانشجویی در دستور کار قرار داده و بر فراگیری دستکم یک مهارت شغلی در دوران تحصیل اصرار دارند.

امروزه در دنیا آموزش مهارت ها کاملاً علمی و بر مبنای نیاز جامعه صورت می گیرد و بالغ بر80 درصد مشاغل کنونی مستلزم آموزش های فنی وحرفه ای ومهارتی است. یونسکو اخیرا درگزارشی بیان کرده است که یک دلارسرمایه گذاری دربخش آموزش های فنی و حرفه ای معادل حداقل 15 دلار در آینده سود و بازدهی خواهد داشت .

اگر چه سابقه آموزش های فنی و حرفه ای در کشورمان عمری بیش از یک سده دارد اما به جرات می توان گفت نطفه تشکیل آموزش های فنی و حرفه ای غیر رسمی و به نوعی پایه های فعالیت سازمان آموزش فنی و حرفه ای به «آیین نامه کارآموزی و افزایش مهارت » مصوب 27 دی ماه 1339 شورای عالی کار بر می گردد.

پس از انقلاب نیز این آموزش ها ادامه پیدا کرد و تغییر نگرش های حاصل از آن تغییرات اساسی نیز در ساختار آموزش های فنی و حرفه ای به وجود آمد.

تربیت نیروی حرفه ای ماهر و آموزش دیده اولین و پررنگ ترین وظیفه سازمان های فنی و حرفه ای است که در این برهه حساس که ایجاد اشتغال و غلبه بر بیکاری، زیربنای توسعه و تقویت اقتصاد جامعه است، بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. تا جایی که در برنامه های آموزش و پرورش نیز گرایش و سوق دانش آموزان به سمت رشته مهارتی و فنی و حرفه ای افزایش پیدا کرده است.

به منظور آشنای بیشتر با وظایف این سازمان و نقش آن در بهبود اقتصاد کشور و توسعه اشتغال با محمد رضا کوثری مدیر آموزشگاه یارا هم کلام شدیم.

ضرورت آموزش مهارت های شغلی در عصر حاضر را چگونه ارزیابی می کنید؟

با پیچیده تر شدن مشاغل بر اهمیت آموزش کارکنان به خصوص آموزش های مهارتی و یادگیری مهارتهای الزم افزوده می شود. از این رو الزم است سطح، توانایی و انطباق پذیری کارکنان افزایش یابد. منظور از آموزش، آموختن عمل یا مجموعه ای از اعمال است که موجب فردی مهارت، دانش و منش الزم را برای انجام کاری فراگیرند. آموزش می تواند تغییر مهارت ها، دانش نگرش و رفتار اجتماعی را در بر داشته باشد.آموزش می تواند به فضای به وجود آمدن تغییرات در ویژگیهای شخصیتی، رفتاری و نگرش ها در مورد همکاران، گروه، سرپرستان و افراد سازمان بینش مطلوب را بوجود آورد.

آموزشگاه های فنی و حرفه ای را چه جایگاهی در توسعه اقتصاد و بهبود اشتغال دارند؟

آموزشهای فنی و حرفه ای به سبب انعطاف پذیری نشأت گرفته از خصیصه های بازار کار و اوضاع اقتصادی کشور و نیز به دلیل آموزش و ایجاد مهارتهای لازم در افراد برای توانایی در احراز مشاغل، نقش به سزایی در اشتغال دارد.

در ضمن از آن جا که آموزش های فنی و حرفه ای، فعالیت هایی هستند که فرد را برای احراز شغل، حرفه و کسب و کار آماده می کنند و یا کارایی و توانایی او را در انجام آنها افزایش می دهند، باعث تقویت بازار کار و استخدام می شود و دست کارفرما ها در به کارگیری نیروهای ماهر باز است.

به عبارت دیگر آموزش و کسب و کار از دیدگاه مثبت هنگامی پدیدار می شود که ساختار اقتصادی کشور توان جذب نیروی انسانی ماهر و متخصص را در زمینه های گوناگون و مختلف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت فراهم آورد. اما آنچه ارتباط میان سرمایه گذاری در نیروی انسانی و رشد اقتصادی را برقرار می نماید مناسب با آموزش نیروی انسانی است شایان ذکر است نظام آموزشی مهارتی یکی از عمده ترین منابع آموزشی و تامین نیروی انسانی برای فعالیت های بخش صنایع است.

افراد از چه سنی می توانند در آموزشگاه های فنی و حرفه ای ثبت نام کنند و این مدرک چه اعتبار و جایگاهی دارد؟

همه افراد بالای سیزده سال می توانند در دوره های فنی و حرفه ای شرکت کنند و با توجه به علاقه شخصی و بدون پیش نیاز نسبت به انتخاب رشته اقدام کنند. در ضمن مدرک فنی و حرفه ای قابل رجیستری و ترجمه است و زمینه اشتغال دارندگان این مدارک می توانند در سایر کشورها هم فراهم است. هر چند اکثر افرادی که به صورت جدی و با علاقه نسبت به یادگیری یک مهارت اقدام کرده اند، به راحتی قادرند در داخل کشور برای خود و یا حتی چند نفر دیگر اشتغالزایی کنند

در آموزشگاه شما چه مهارت هایی آموزش داده می شوند؟

تقریباً همه رشته های فنی و حرفه ای در موسسه ما آموزش داده می شود. در حال حاضر نزدیک به 60 رشته در آموزشگاه ما تدریس می شود و همه ساله افراد زیادی با کسب مهارت های مختلف وارد بازار کار می شوند.

سخن پایانی

آموزش های مهارتی حلقه مفقوده اشتغال و کارآفرینی در کشور است و بسیاری از افرادی که با مدارک دانشگاهی از دانشگاه ها فارغ التحصیل می شوند بعد از فراغت از دانشگاه جهت ورود به بازار کار مجبور به شرکت در دوره های کوتاه مدت و بلند مدت کارورزی هستند تا به کسب تجربه بپردازند. در صورتی که در آموزشگاه های فنی و حرفه ای علوم به صورت تئوری و نظری به صورت همزمان تدریس می شوند و فرد بعد از کسب مدرک به صورت تجربی و علمی در رشته آموزش دارای اطلاعات است.

فلذا به خانواده ها و جوانان توصیه می شود در کنار درس همزمان نسبت به شرکت در این دوره ها اقدام کنند و از مزایای این دوره ها استفاده کنند. تنوع رشته ها در این آموزشگاه ها به اندازه ای که سلیقه مهم را در برگیرد و افراد برای انتخاب مهارت دلخواه شان هیچ محدودیتی ندارند.