راه حل چینی برای نفت ایرانی

مرکز محرمانه حمل و نقل نفت که نفت خام ایران را به چین منتقل می کند



چین و ایران سیستم پیچیده ای برای انتقال کشتی به کشتی در دریای چین جنوبی برای دور زدن تحریم های آمریکا علیه نفت ایران طراحی کرده اند. این شبکه تجاری مخفی به چین اجازه می دهد تا علی رغم محدودیت های رسمی به واردات مقادیر قابل توجهی نفت ایران ادامه دهد. و عملا اثربخشی تحریم های آمریکا علیه ایران به دلیل انعطاف پذیری این مسیر تجاری غیرقانونی به چالش کشیده شده است.

اشتراک گذاری:
لینک کوتاه
تصویر مرکز محرمانه حمل و نقل نفت که نفت خام ایران را به چین منتقل می کند

به گزارش گروه اقتصاد_پایگاه اطلاع رسانی دریا و نفت،طبق گزارشی که اخیرا در بلومبرگ منتشر شده است، تصاویر پنج ساله ماهواره‌ای را که از دریای چین جنوبی در نزدیکی مالزی رصد می‌کنند، جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل کرده است تا نحوه فروش نفت ایران را تفصیل شرح دهد: فعالیت ایران و چین برای مقابله با تحریم‌ها در خصوص صادرات نفت ایران قوی بوده است.

فرض کاری گزارش این است که وظیفه واشنگتن - و متحدان جهانی اش - نظارت و اجرای بهتر تحریم ها است. بلومبرگ اساساً در این گزارش از آمریکا می‌خواهد که فشار خفقان خود را بر جمهوری اسلامی بهتر اعمال کند. و این دقیقاً همان چیزی است که دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا، با ورود به دفتر بیضی شکل در ژانویه، متعهد شده است که انجام دهد.

کمپین «فشار حداکثری» ترامپ بر ایران احتمالاً عواقب زیادی برای پکن نیز خواهد داشت، زیرا چین بزرگترین خریدار نفت جهان با فشار بر جریان نفت ارزان ایران به سواحل خود مواجه خواهد شد. تخمین زده می شود که نفت خام ایران حدود 13 درصد از واردات تامینی آن را تشکیل دهد.

مشاور امنیت ملی ترامپ، مایک والز، متعهد شده است که درآمدهای نفتی ایران را متوقف یا تا حد زیادی کاهش دهد، که ایالات متحده می گوید از منظر سیاست ایالات متحده منافع مثبتی برای جنگ اوکراین و غزه خواهد داشت.

وی گفت که دولت آتی چین را قویاً در جهت کاهش خرید نفت از ایران درگیر خواهد کرد. اما تحقیقات بلومبرگ فوق الذکر نشان می دهد که تجارت در حال رونق است.

چهل مایلی شرق شبه جزیره مالزی بزرگترین نقطه تجمع تانکرهای تاریک ناوگان در جهان است. کشتی های قدیمی که اغلب تحت پرچم های رفاهی و بدون بیمه کار می کنند، روزانه به اینجا می آیند تا محموله را به دور از چشم کنجکاو منتقل کنند. میلیاردها دلار تحریم شده است. نفت ایران سالانه راه خود را به چین پیدا می‌کند، حتی اگر این کشور رسماً بیش از دو سال است که کاهشی وارد نکرده است. »

گرافیک بلومبرگ، منطقه ای را در نزدیکی مالزی نشان می دهد که مرکز اصلی انتقال مخفیانه نفت خام ایران در دریا را تشکیل می دهد.

این گزارش ادامه می‌دهد: «تحلیل بلومبرگ از نزدیک به پنج سال تصاویر ماهواره‌ای از این نقطه، اندازه گسترده صنعت سایه را نشان می‌دهد که با تشدید تحریم‌های آمریکا علیه ایران توسعه یافته است».

بلومبرگ گمانه زنی می کند: "غیرممکن است که دقیقاً چقدر نفت از این کانال در حال حرکت است. اما حتی با فرضیات محافظه کارانه در مورد اندازه نفتکش، داده ها نشان می دهد که حدود 350 میلیون بشکه نفت در این نقطه داغ در 9 ماه اول سال جاری تغییر کرده است." .

با در نظر گرفتن میانگین قیمت نفت در سال 2024 و تخفیف اعمال شده برای نفت خام تحریم شده، این رقم به بیش از 20 میلیارد دلار می رسد. ارزش واقعی احتمالاً بسیار بالاتر است.

یکی از رویکردهایی که دولت ترامپ ممکن است اتخاذ کند این است که از طریق تحریم‌های ثانویه به دنبال آن دسته از شرکت‌های چینی درگیر در تجارت «غیرقانونی» باشد :

برای تهران که به درآمد نیاز دارد و خریداران مایل به شدت کمبود دارند، گامبیت دریای چین جنوبی وسیله ای برای بقا است. برای چین، که محدود به محدودیت‌های تحمیلی آمریکا بر ایران نیست و آن را به رسمیت نمی‌شناسد، ژیمناستیک این شبکه از واسطه‌ها و کشتی‌های متعلق به شرکت پوسته راهی برای دسترسی پالایشگاه‌های کوچکش به نفت ارزان ارائه می‌کند. همچنین به راحتی از شرکت های کلیدی چینی در برابر تحریم های ثانویه محافظت می کند.

به نظر می رسد که دولت مالزی به سمت دیگری نیز نگاه کرده است:

این مرکز دریایی یک تهدید مستقیم برای تلاش‌های غرب برای محدود کردن درآمدهای تهران، مسکو و کاراکاس است و نشان‌دهنده این است که چرا اعمال تحریم‌ها بسیار سخت است. دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا گفته است که قصد دارد پس از بازگشت به قدرت، فشار بر ایران را افزایش دهد، اما این شبکه های گسترده که نفت تیره را در سراسر جهان جابجا می کنند، معمولاً بدون دخالت آشکار نهادهای بزرگ عمل می کنند. این وضعیت حتی برای دولت کنونی ایالات متحده که از مالزی خواسته بود برای مقابله با شکاف هایی مانند این مورد، با موفقیت اندکی تلاش بیشتری کند، باعث ناامیدی شد.