نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در نشست تخصصی جمعیت اعتلای نهادهای مردمی؛

تأثیر ناترازی برق و گاز بر نرخ ارز در آینده مشخص می‌شود

نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در نشست جمعیت اعتلای نهادهای مردمی انقلاب اسلامی راجع‌به افزایش اخیر نرخ ارز، گفت: نقطه قوت بودجه ۱۴۰۴ شفافیت است.
اشتراک گذاری:
لینک کوتاه
تصویر تأثیر ناترازی برق و گاز بر نرخ ارز در آینده مشخص می‌شود

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی جمعیت اعتلای نهادهای مردمی، نشست «تحولات اقتصادی، ارز، دلار و تورم» امروز دوشنبه ۱۷ دی‌ماه با حضور زهره الهیان دبیر کل جمعیت اعتلای نهادهای مردمی انقلاب اسلامی و مهدی طغیانی سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، ارسلان ظاهری بیرگانی کارشناس اقتصادی و رضا غلامی معاون مرکز نظارت بر ارزشیابی مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شد.

الهیان: آمادگی ارائه بسته ضد تورمی به دولت را داریم

زهره الهیان دبیر کل جمعیت اعتلای نهادهای مردمی انقلاب اسلامی در ابتدای این نشست گفت: در یک جنگ تمام عیار اقتصادی به سر می‌بریم. اگر در داخل کشور با یک اتحاد و همدلی بتوانیم برنامه‌ریزی‌های دقیق و کارشناسانه داشته باشیم و مجلس هم با قوه نظارتی خود و هشدارهایی که به مسئولین و دولت می‌دهد می‌تواند تنظیم‌کننده مسیر دولت باشد

.وی افزود: دکتر پزشکیان در نشست‌های انتخاباتی در مناظره‌ها تأکید داشتند که از نظرات کارشناسان استفاده می‌کنند و توجه ویژه‌ای به نظرات کارشناسی خواهند داشت. ما هم به نمایندگی از جمعیت اعتلا اعلام آمادگی کردیم که در حوزه‌های مختلف کمیته‌های تخصصی داریم.

دبیر کل جمعیت اعتلای نهادهای مردمی انقلاب اسلامی عنوان کرد: در حوزه تعلیم‌وتربیت اعلام کردیم که می‌توانیم یک بسته پیشنهادی به ایشان ارائه دهیم. در حوزه اقتصاد نیز از دوستان مجلس در راستای طراحی بسته اقتصادی دعوت کردیم.

الهیان ضمن اشاره به لزوم طراحی بسته اقتصادی، گفت: اقتصاددانان نسبت به مسائل اقتصادی، تورم و مشکلات معیشتی مردم، کاهش قدرت خرید مردم، کاهش ارزش پول ملی و افزایش قیمت ارز هشدار می‌دهند.

دولت باید در عرصه اقتصادی بسته ضد تورم ارائه دهد و بر اساس آن بسته وضعیت اقتصادی را سامان دهد تا به اهدافمان در کشور و منطقه دست پیدا کنیم.

طغیانی: نقطه قوت بودجه ۱۴۰۴ شفافیت است

مهدی طغیانی نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در ادامه این نشست، گفت: ۲ اتفاق مهم در حوزه اقتصاد در کشور اتفاق افتاده است. بحث بودجه که در هفته‌های اخیر به آن پرداخته شد و در حال بررسی نهایی شورای نگهبان بود. بودجه ۱۴۰۴ تفاوت ماهوی چندانی با بودجه ۱۴۰۳ ندارد. یعنی همان سند است با تفاوت‌های جزئی. دولت تلاش کرد منابع و مصارفی که بودجه وجود داشت را در بودجه ۱۴۰۴ شفاف‌تر کند. این امر نقطه قوت بودجه سال آینده است.

وی افزود: بعضاً هزینه‌هایی در طول سال به بودجه ملحق می‌شد این هزینه‌ها را در بودجه آوردند که ما از اول سال تکلیفمان مشخص باشد. مثلاً هر سال سهم صندوق توسعه ملی را در سهم افزایشی‌اش مازاد بر ۲۰ درصد بود که در سنوات اخیر طبق برنامه پنجم و ششم سالی ۲ درصد اضافه می‌شد و دریافت می‌کردیم و به نوعی به بودجه تزریق می‌شد.

نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تشریح کرد: امسال رئیس‌جمهور به رهبر معظم انقلاب نامه نوشت و از ایشان درخواست کرد که اختیار دهند. جدول تبصره ۱۴ به صورت روشن‌تر در بودجه آمد. ما همیشه برای بحث‌های هدفمندی طبق قانون هدفمندی یارانه‌ها مصارفی را در جدول می‌آوردیم و وقتی کسری می‌آمد از منابع دیگر تأمین می‌شد. امسال هدفمندی را در بودجه آوردند.

طغیانی با اشاره به خصوصیات بودجه ۱۴۰۴، گفت: استقراض‌ها و تسهیلاتی که دولت از بانک‌ها و شرکت‌های می‌گرفت را نیز به صورت اوراق در بودجه دیدند. از این طریق بدهی دولت شفافیت پیدا کرد. مهمترین نقطه بودجه ۱۴۰۴ عنوان شفافیت است. مهمترین نقطه ضعف بودجه ۱۴۰۴ عدم پرداختن به مسائل مهمی مثل ناترازی‌های کشور است. هیچ تعیین تکلیفی در این مورد در بودجه نشده و عملاً به آینده موکول شده است.

وی یادآور شد: ظرفیت ما در بحث‌های بودجه‌ای ظرفیت بسیار بالایی نیست. ظرفیت مشخصی داریم و دولت‌ها سعی می‌کنند که از این ظرفیت‌های مشخص استفاده کنند. آن چیزی که باید در بحث بودجه باید به آن پرداخته شود و کار طولانی و زمان‌بری است بحث اصلاح ساختار بودجه است که مطالبه رهبر معظم انقلاب در سال‌های متمادی از مجلس بوده است. منتها مسائل روزمره مانع از اصلاح ساختار بودجه شد.

طغیانی: با اصلاح ساختار بودجه از هدر رفت منابع جلوگیری می‌شود

نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به لزوم اصلاح ساختاری بودجه، گفت: بسیاری از منابعی که در بودجه هدر می‌شود و روال‌هایی که وجود دارد و این روال‌ها، روال‌های معیوبی است با اصلاح ساختار بودجه درست می‌شود. امسال هم کماکان اصلاح جدی روی نداده است. البته باتوجه به این‌که دولت تازه بر سر کار آمده شاید نتوان توقع داشت که بتواند اصلاح ساختار را انجام دهد، اما این توقع همیشه از دولت‌ها وجود داشته که در بحث اصلاح ساختار بودجه گام حدی بردارند.

طغیانی در خصوص افزایش قیمت ارز توضیح داد: در ماه‌های اخیر تغییراتی در بازار ارز توسط دولت اتفاق افتاد. در واقع تاسیس بازار ارز توافقی صورت گرفت. این بازار در دولت قبل مطرح بود شاید موقعی که رئیس کل بانک مرکزی قول تأسیس بازار داد دیدار چند ماه پیش ایشان با فعالین و هیئت اتاق بازرگانی بود.

طغیانی: بانک مرکزی باید به عنوان سیاست‌گذار ارزی نقش‌آفرین اصلی بازار ارز کشور باشدوی در ادامه گفت: عمده ایرادی که از بانک مرکزی گرفته می‌شد این بود که در سامانه نیما عملاً معامله واقعی ارز اتفاق نمی‌افتد فقط روال اداری انجام می‌شود. روال اصلی خارج از سامانه و بر اساس توافق بین خرید و فروشنده روی نرخی که هیچ انعکاسی در سامانه رخ می‌دهد. به تعبیری پشت سامانه معامله انجام می‌شود.

نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به نقش بانک مرکزی در نرخ ارز، گفت: این مسئله مطرح شد که این دادوستد در سامانه به صورت واقعی صورت گیرد. فرزین از ابتدا بر این مسئله تأکید داشتند. واقعاً بانک مرکزی به عنوان سیاست‌گذار ارزی باید نقش‌آفرین اصلی در بازار ارز کشور باشد و بقیه بازار از رفتارهای ارزی آن بازاری که توسط بانک مرکزی تشکیل می‌شود تبعیت کنند. آیا واقعاً نیمه این ویژگی را داشت که بقیه از آن تبعیت کنند؟ این نبود. عملا بازار ارز غیررسمی رفتارهای خود را داشت. در مورد ارز ترجیحی نیز مقداری را در بودجه تصمیم می‌گرفتیم. در مورد ارز نیمایی نیز بر اساس سیاست‌های بانک مرکزی اتفاق می‌افتاد واقعیت بیرون هم چیز دیگری بود.

طغیانی تصریح کرد: در ظاهر در سامانه عددی را معامله می‌کردند و در بیرون سامانه پول دیگری رد و بدل می‌شد یا ارز خرید‌وفروش شده تحویل نمی‌شد یا زمان تحویل زمان دیگری بود و عملاً مابه‌التفاوت نرخ در زمان تحویل تسویه می‌شد. بسیاری از خریداران ارز به دفاتر نمایندگان می‌آمدند و شکایت داشتند که ما این ارز را خریدیم، اما تحویل نمی‌دهند. آن‌ها هم توجیهاتی می‌آوردند که قابل رصد و راستی‌آزمایی نبود.

وی با اشاره به شکل‌گیری سامانه‌ای در حوزه ارز، گفت: درخواست بانک مرکزی این بود که سامانه واقعی باشد که معاملات واقعی ارز در آن اتفاق افتد و عملاً او رهبر قیمت و بازار ارز کشور باشد. شکل‌گیری سامانه طول کشید و در دولت جدید به ثمر رسید، اما زمان مناسبی را دوستان برای راه‌اندازی سامانه انتخاب نکردند. زمانی انتخاب شد که بازار به دلایل سیاسی بازار ملتهبی بود. این هفته چند مرتبه تعطیلی وجود داشت.

نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: فضای توقع و انتظار فعالین اقتصادی هم فضای افزایش در بازار بود. تغییر این سیاست ارزی را در گزارش مجلس بودیم. ایراداتی که بانک مرکزی در اجرای این سیاست داشت که متاسفانه در بازار اثر گذاشت. رئیس کل هم مباحثی داشتند و تنگناهایی را از جهت تأمین ارز و مشکلات ارزی در کشور گفتند

.طغیانی با اشاره به التهابات بازار ارز، گفت: جمع‌بندی فضای ارزی کشور این است که این نرخ‌هایی که اکنون در بازار آزاد یا بازار غیررسمی است در حال حاضر پس از خوابیدن التهابات رو به پایین شده است. در سه چهار روز اخیر که همه آن‌ها رو به پایین است.

طغیانی: تأثیر ناترازی برق و گاز بر نرخ ارز در آینده مشخص می‌شود

وی با اشاره به ناهماهنگی پتروشیمی‌ها و تاثیر این امر بر نرخ ارز، تشریح کرد: یکی از دلایلی که از ارز نیما به ارز توافقی نرفتیم این بود که به توافق با پتروشیمی‌ها نرسیده بودند. در هفته‌ای که برنامه شروع شد عرضه بسیار ناچیز بود. در واقع عدم عرضه رخ داد که در نرخ‌ها مؤثر بود.

نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اقدامات مجلس در زمینه نظارت بر بازار ارز، گفت: به هرحال به جهت اهمیتی که ارز دارد مجلس دائم با بانک مرکزی و وزارت اقتصاد برای مدیریت بازار در ارتباط است. البته باید در نظر داشته باشیم که دست سیاست‌گذاران هم از جهت منابع و عرضه ارز باز نیست. عرضه ما نسبت به نیازهایی کشور محدود است.

طغیانی در خاتمه تشریح کرد: ناترازی برق و گاز در صنایعی که ارز آور هستند هم در افزایش نرخ ارز بی تاثیر نبود، اما اثر این امر در آینده مشخص می‌شود و اثرش برای الان نیست. یک سوم ارز صادراتی ما از محل درآمد حاصل از صادرات پتروشیمی‌ها است. تقریباً گاز ۱۲ پتروشیمی‌ را در روزهای اخیر به صورت کلی قطع کردند. عملاً مصرف گاز در بخش خانگی است.